Birleşik Krallık düzenleyici kurumu, güncellemenin ‘anlaşmanın onaylanmasına kapı açtığını’ söyledi. Microsoft’un 68.7 milyar dolarlık Activision Blizzard satın alması kısa bir süre önce iptale yakın görünüyordu, ancak son büyük engelini de aşma yolunda büyük bir adım attı. Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), Microsoft’un revize edilmiş anlaşmasının “önceki endişeleri önemli ölçüde giderdiğini ve anlaşmanın onaylanmasına kapı açtığını” duyurdu. Anlaşma hala istişare aşamasında, ancak nihai onay artık büyük olasılıkla görünüyor.
Düzenleyici kurum, “CMA, yeniden yapılandırılan anlaşmanın, bu yılın başlarında orijinal işlemle ilgili olarak ortaya koyduğu endişeleri büyük ölçüde gideren önemli değişiklikler yaptığını düşünmektedir” diye yazdı. “Özellikle Activision’ın bulut yayın haklarının Ubisoft’a satılması, Call of Duty, Overwatch ve World of Warcraft gibi oyunlar da dahil olmak üzere bu önemli içeriğin bulut oyunlarıyla ilgili olarak Microsoft’un kontrolü altına girmesini önleyecektir.”
Birleşik Krallık düzenleyici kurumu, Microsoft‘a bulut oyun pazarında yüzde 60 ila 70’lik bir pay vereceği ve onu tekel bir oyuncu haline getireceği endişesiyle birleşmeyi başlangıçta engellemişti. Bu da ona “rakiplerinden oyunları esirgeme ve bu önemli büyüyen pazarda rekabeti önemli ölçüde zayıflatma teşviki” verecektir.
Microsoft, Activision Blizzard’ın satışını duyurdu:
Buna karşılık Microsoft geçtiğimiz ay İngiltere’nin onayını almak amacıyla Activision Blizzard’ın yayın haklarını Ubisoft’a satacağını duyurdu. Birleşme gerçekleşirse, “önümüzdeki 15 yıl içinde piyasaya sürülen tüm mevcut ve yeni Activision Blizzard PC ve konsol oyunlarının bulut yayın haklarını… sonsuza kadar Ubisoft Entertainment’a” devredeceğini söyledi. Ubisoft ayrı bir açıklamada, oyunların bir dizi hizmette mevcut olacağını söyledi.
CMA, revize edilen anlaşmanın “endişelerin çoğunu önemli ölçüde giderdiğini” yazdı, ancak yine de Activision’ın bulut yayın haklarının Ubisoft’a satışındaki hükümlerin “atlatılamayacağından, feshedilemeyeceğinden veya uygulanamayacağından” emin olmak istiyor. Microsoft’un bu hakların uygulanabilir olmasını sağlamak için çözüm önerileri sunduğunu ve bunların kalan endişeleri gidermesi gerektiğini de ekledi.
Microsoft, düzenleyici kurumlardan çok sayıda darbe aldıktan sonra anlaşmayı tersine çevirmeyi başardı. Geçen yılın sonlarında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) birleşmeyi engellemek için dava açtı, ancak daha sonra bir federal mahkeme tarafından reddedildi. İngiltere’deki CMA birkaç ay sonra anlaşmayı reddetti, ancak Microsoft karara itiraz etti ve daha sonra değiştirilmiş bir anlaşma sunması için daha fazla zaman verildi. Yayın haklarının Ubisoft’a satılmasıyla büyük bir taviz verdi ve bu da işe yaramış gibi görünüyor. CMA’nın Microsoft’un önerdiği çözümlere ilişkin istişaresi 6 Ekim’de sona ereceğinden yakında öğreneceğiz.